Cine sunt și ce ofer
Cred că oamenii au toate resursele de care au nevoie pentru fi liniștiți și mulțumiți de cum sună povestea lor personală. Cred cu tărie în arta fiecărei persoane de a trasa cel mai bun drum de viață. Și cred că fiecare avem drumurile noastre alambicate și căutările de sens și fericire. Cu ochelari mai luminoși sau mai cenușii, prin care privim lumea și provocările ei.
În una din cele mai provocatoare perioade din viața mea, cineva a avut intuiția să îmi șteargă puțin ochelarii prin care priveam drumul meu greu și singuratic. Cu empatie, răbdare și infinită acceptare! Am descoperit încet poteci nevăzute până atunci și prieteni și un soare palid și ….o frumusețe a drumului, așa greu și anevoios. Am prins curaj. Am prins gust și mi-a plăcut să stau cu oameni și poveștile lor. Să rescriem poveștile împreună, cu alți ochelari de drum, șterși puțin, din când în când, de praful călătoriei de viață.
Unii numesc asta psihoterapie. Eu o numesc dragoste de povești mai pe gustul protagoniștilor.
Ce fac?
Adun povești în ședințe de psihoterapie sistemică de familie și le transform, alături de clienții mei, în istorii frumoase de viață.
Construiesc povești și povești, de la familii și cupluri, la poveștile adolescenților și ale tuturor celor care se confruntă cu dificultăți, de la poveștile persoanelor cu boli cronice sau terminale la povești cu adicții și tulburări de comportament, de la povești guvernate de dorința de dezvoltare personală la povești cu pierderi și dureri, de la povești cu agresivitate la povești cu multe sesibilități emoționale sau cu vârstnici.
Am adunat o colecție impresionantă de povești, auzite atât in cadrul cabinetului cât și în cadrul unor fundații, asociații nonguvernamentale sau instituții de protecție a copilului aflat în dificultate.
Alături de povești, îmbin joaca și educația în lucrul cu copii cu dificultăți de vorbire (terapie logopedică) și cu copii cu autism (și elemente de autism).
Îmi place să povestesc și celorlalți ce fac și cum fac, sub forma activității de profesor colaborator în cadrul Universității ”Al.I.Cuza”, Iași (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) sau de trainer pe diferite tematici.
Cum fac?
Fac cu pasiune ceea ce fac astfel încât sunt greu de inclus într-un tipar. Sunt un psihoterapeut jucăuș în lucrul cu copiii, dar și cu adolescenții și cu adulții.
Apreciez și folosesc mult în activitatea mea abordarea narativă, folosind mult metafore și povești. Sunt atentă la emoții și la conexiunea dintre parteneri ori de câte ori lucrez cu cupluri.
Sunt un logoped atipic, când am ocazia, pentru că îmbin tehnicile de dezvoltare și recuperare a limbajului cu ședințe de consiliere a familiei și a copilului.
Sunt atentă la nevoile clientului din fața mea și îmi adaptez stilul cu puțină creativitate pentru a-i fi de folos. Îmi place să lucrez în echipă, având mereu suportul unor alți specialiști (pediatru, neurolog, psihiatru, medic, profesor).