planuri-de-investitii-elena-cazacu-psihoterapeut

Planuri de investiții

Zilele trecute o prietenă îmi povestea cât de prinsă este cu activitățile fetiței de 7 ani. Să spunem că o cheamă … Elena.

Cea mică merge la înot, la dans și participă activ la toate evenimentele de la școală. Bonus, are și câteva ore de curs în weekend pentru perfecționarea limbilor străine. Agenda ei este mai plină decât a multor adulți din jurul meu. Sună cunoscut ?

Fetița prietenei mele nu este un caz singular. Părinții investesc enorm în dezvoltarea copiilor: cursuri, ateliere și activități cât mai variate, pentru a provoca talente nebănuite ascunse în copii lor. Doar ei știu cât efort financiar și timp este vărsat în acest proces, totul ca cei mici să aiba parte de premise cât mai bune pentru a reuși în viață.

Dar oare așa va fi? Chiar vor fi mai pregătiți?

Oare investiția în competențe individuale este de ajuns pentru a-i ajuta pe copii să facă față mai ușor provocărilor de la orizont? Elena strălucește prin rezultatele obținute și zâmbește adesea când este apreciată pentru ele. Dar este un copil care are puțini prieteni și i-e teamă de experiențe noi. Consumă multă energie pentru fiecare activitate pentru că ea crede că trebuie să fie cea mai bună. Intreabă de multe ori: “Am făcut bine? Ești mândră de mine?

E o luptă între nevoia de a fi împăcat cu sine și cea de a fi acceptat de către societate și în primul rând de familie.

De ce crezi că ar avea nevoie Elena?

Eu i-aș dărui un timp de respiro pentru a explora cine este: ce calități are și ce simte într-adevăr. Să afle care sunt nevoile ei si cum le poate comunica mai ușor. Este important pentru ea să aibă încredere în sine, indiferent de aprecierile celor din jur. Să își cunoască valoarea și să pășească voioasă spre oportunități.

Poate ar fi de ajutor pentru viitoarea femeie din ea să se împrietenească cu toate emoțiile care îi dau de furcă și să le transforme în parteneri pentru o viață împlinită. Poate frica s-ar transformă în curaj și, a fi vulnerabilă pentru că este om și are atât de multe emoții, nu ar fi un minus ci un atu.

Poate fetița această ar avea mai mari sanse să se simtă bine în pielea ei, indiferent de drumurile pe care le alege: sportiva, artista sau manager. Astfel, nu ar mai exista eșec sau succes ci doar ocazii de a se cunoaste mai bine si a-si colora visele cu incredere.

La fel ca prietena mea, cu toții investim în dezvoltarea noastră și adesea planul profesional primează. Dar abia când privim în urmă putem aprecia ce ne-a adus valoare.

De aceea, te întreb: “Care sunt investițiile care și-au pus amprenta pe omul care ești acum? Te simți bine în pielea ta?
Eu încerc să răspund la întrebarea aceasta prin programul de educație emoțională pentru copii.

furtuna-emotii-aventuri-educatie-emotionala-copii-elena-cazacu-iasi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *