Educație emoțională pentru copii
Facem cunoștintă cu fiecare emoție, o întoarcem pe toate părțile și o transformăm în resursă pentru succes.
Sunt psihoterapeut și îi ajut pe copii, tineri și familiile lor să depășească momente dificile. Fac cu pasiune acest lucru de peste 7 ani.
Ideea unui program de educație emoțională a plecat de la poveștile părinților care îmi cereau ajutorul, povești despre copiii lor furioși, speriați și agresivi la școală. Părinții și copiii se simțeau neputincioși în față emoțiilor.
Primul grup de lucru a fost centrat pe Furie: am lucrat cu 6 băieți simpatici și “furioși”, care au fost atât de încântați încât au venit la un nou program de emoții. Chiar au rămas și buni prieteni. Au urmat și alte grupuri de copii, încântați de a veni săptămînal la ”clubul emoțiilor”, cum au numit ei acest program.
Continui călătoria emoțională și cu alți copii. Sunt sigură că și copilul tău își va găsi locul în grup.
”La început nu știam cum fac eu când sunt furios. Eu mă strâmb când sunt furios. Apoi am învățat ce să fac dacă mă enervează toată lumea. Acum îi spun mamei cum mă simt și ce vreau să fac să mă liniștesc și nu ne mai certăm atât de des.”
”Eu mi-am făcut prieteni buni la grupul de emoții. M-am supărat pe ei dar ei nu s-au supărat pe mine, m-au ajutat sa mă liniștesc. La grup am descoperit cum să îmi fac prieteni și să am încredere în mine”.
”Adi nu prea avea prieteni și a devenit mai sociabil de când a venit la grup. Când îl supără ceva, îmi spune că este trist și că are nevoie să îl alint. Înainte vedeam doar furie la el, fără să știu ce-a pățit. Am învățat și eu ce să mai fac cu el acasă când pare furios și supărat. Mai avem mult de lucru, dar parcă acum nu mai suntem așa stresați. Așa am învățat la grup – că este normal să fim și triști și furioși și să stăm cu stările astea când vin. ”
„Teo a avut o perioada dificilă, după divorț. A avut conflicte la școală, deși știu că este un băiat bun și ascultător. Vorbeam cu el și a doua zi iar auzeam de conflicte cu colegii. A mers la programul celor furioși și abia a așteptat și următorul grup de emoții. Este mai deschis să povestească despre emoțiile lui acum și este mult mai deschis să vorbească cu mine.„
”Știam ce este furia dar abia, aici, la grup, am descoperit cum fac eu când sunt furios și când sunt gata să explodez. Am descoperit că mă relaxez cu anumiți prieteni și la bunicii mei, acasă. Înainte eram trist din cauza diferitelor lucruri și mă enervam repede. Acum știu că dacă sunt trist pot face ceva cu tristețea mea, și nu mai devin nervos.”
”M-am simțit bine la clubul de emoții și am pus la ”murat” fricile. Adică am văzut care sunt și le-am încuiat undeva unde nu mai au așa putere și mă lasă să fiu mai curajoasă.”
Pe parcursul a 6 întâlniri copiii se vor familiariza cu 6 emoții importante și vor descoperi cum arată, cum le pot recunoaște și cum pot să se âmprietenească cu ele.
Lucrăm în grup mic, de cel mult 7 copii: un grup adresat celor între 7- 10 ani și unul pentru cei între 11 -13 ani. Din experiența mea de până acum cu acest program, cu cât grupul este mai mic, cu atât reușim să descoperim mai multe despre noi.
Vom învăța trucuri de relaxare sau cum să reacționăm inspirat în contexte variate care ne pot pune probleme: la școală, în grupul de prieteni, acasă cu părinții și frații.
Vom folosi mult desenul, joaca, poveștile și … propria noastră experiență.
Pe lângă atâtea emoții vom face și exerciții practice legate de empatie, prietenie și cum să cerem ajutor la nevoie. Vom afla cum să fim deschiși la noi experiențe și la a ne identifica calitățile.
Și ne distrăm, dincolo de toate!
Furia și frica sunt cele mai vizibile și mai explozive emoții. Nu sunt prea ușor de dus și cei mici devin violenți, anxioși și se adaptează greu la conflicte și situații dificile.
Vom re-crea mini situații de zi cu zi în care copilul tău vă fi ajutat să înțeleagă diferențele dintre emoții, să se calmeze și să reacționeze mai bine în contexte în care simte frică sau furie.
”Vreau acasă! Acum! Nu mai vreau aici!”.
De câte ori v-ați blocat în fața copilului dumneavoastră, fără să ghiciți ce vrea de fapt?
Fiecare întâlnire de lucru îl va învăța pe copilul tău să identifice ce simte și de ce are nevoie din partea ta sau a celorlalți pentru a se simți mai bine.
Copilul tău crește și realizezi că nu mai reușești să îl liniștești ca altădata. Nici el nu știe cum să se relaxeze și să își pună în ordine emoțiile.
Avem pregătită o trusă de prim ajutor emoțional plină cu trucuri personalizate pentru relaxare pentru a reacționa mai bine la emoții puternice.
Deseori copiii încep să plângă când au parte de o bucurie foarte mare.
Cu puțin ajutor vor învăța cum să își exprime emoțiile pozitive puternice.
Empatia se învață în grup și copilul tău va reuși să descifreze mai bine emoțiile altora.
Va deveni astfel mai înțelegător cu ceilalți și nevoile lor: se va gândi de două ori înainte de a jigni sau a lovi un coleg.
Copilul tău va învăța o lecție importantă: curajul nu înseamnă lipsa fricii ci a merge înainte în ciuda ei.
Victoria asupra fricii îi va da încredere în propriile forțe.
În grup vom găsi cele mai bune strategii de a face față fiecărei emoții.
Vom învăța să devenim prieteni buni, să colaborăm și să rezolvăm conflicte.
Tu, părintele, ești partenerul nostru.
Mă voi asigura că împărtășesc cu tine activitățile de la grup și, prin teme pentru acasă, te ajut să înveți și tu despre emoții.
Emoțiile tale și ale copilului tău.
Eu voi identifica resursele copilului tău și domeniile în care are nevoie de ajutor.
Te voi ajuta să fii alături de copilul tău.
La finalul programului părinții vor fi invitați la o întâlnire în care vom discuta despre evoluția copilului la grup.
Vom trage împreună concluzii despre cum să îmbunătățim comunicarea.
În fiecare sâmbătă, de la 10:00 la 11:30 (7-10 ani)
și
12:00 -13.30 (11 – 13 ani)
ÎUrmătorul grup va începe pe 23 septembrie 2017
Iasi, Romania
80 de lei / participant / întâlnire
Plata în avans a pachetului programului (6 ședințe) – 400 de lei
Dacă nu, vezi că…
Vreau să îmi înscriu copilul în programul de educație emoțională pentru copii!
În cel mult 24 de ore voi răspunde la solicitarea ta. Voi reveni cu detalii suplimentare legate de data de începere a programului de educație emoțională și alte informații care te-ar putea interesa. Mulțumesc!
Ce se întâmplă dacă copilul meu nu va putea veni la o întâlnire?
Va fi pedepsit…să vină cu zâmbet și plin de energie data viitoare! 🙂
Prezența la toate cele 6 întâlniri asigură o continuitate a exercițiilor terapeutice și ajută la formarea de noi comportamente la copilul tău. În cazul absenței la o întâlnire, copilul va putea recupera această întâlnire cu un grup format ulterior. Distracția și descoperirea de noi abilități va avea însă de suferit.
Copilul meu este agresiv și nervos. Dacă va lovi alți copii?
Experiența din celelalte grupuri m-a învățat cum să am grijă ca orice comportament agresiv să fie o lecție pentru noi toți pentru a învața despre furie. Eu sunt în centrul grupului pentru a modela interacțiunile.
Copilul meu nu are probleme. De ce l-aș aduce la acest program?
Îți stau cu plăcere la dispoziție pentru lămuriri, nu ezita!
Dacă ești interesat dar ai motive de ezitare, te invit să le împărtășești.
Sigur găsim o soluție, împreună.
Bună!
Îți mulțumesc pentru răbdarea de a da scroll până aici. Am ceva de împărtășit cu tine: sunt mai multe proiecte în plan pentru 2017. Și e loc și pentru altele!
Vreau să cunosc oameni frumoși: colaboratori sau parteneri care vor să aducă un plus de culoare Iașului și oamenilor dragi din el.
Dacă ai un proiect în care crezi și abia aștepți să-l scoți la lumina, dacă proiectele mele te inspiră și ai vrea să colaborăm, hai să stăm de vorba!